Reacties van onze opdrachtgevers

Anke

“Op mijn afdeling was ontzettend veel grensoverschrijdend gedrag en de afgelopen 20 jaar was er geen afdelingshoofd langer dan 1,5 jaar in die rol gebleven. Er was sprake van discriminatie, pesten op de werkvloer, een hoog ziekteverzuim, een lage productie en ook nog een beroerde reputatie in de rest van de organisatie.

Toen ik aan deze functie begon, wist ik dat er een groot afbreukrisico aan zat voor mij. Maar ik zag ook dat er ook een mogelijkheid was om voor elkaar te krijgen wat niemand in 20 jaar was gelukt. Als voorwaarde voor het accepteren van deze functie heb ik begeleiding van Plan B bedongen. Zonder hen was het me niet gelukt.

Ik snapte heel goed dat er dus grote druk op mijn positie zou zijn en dat ik ervoor moest zorgen het veel langer vol te houden dan 1,5 jaar om werkelijk iets te kunnen bereiken.

Ondertussen gebeurde er wat er al 20 jaar gebeurt als de druk oploopt: een anonieme brief naar de RvB over mijn disfunctioneren, klachten bij de vertrouwenspersoon, de ombudsvrouw raadplegen en ook daar het verzoek neerleggen mij uit mijn functie te zetten omdat iedereen op de afdeling gruwelijk onder mijn leiding leed. Dat werd bij elke medewerkertevredenheidspeiling overigens ook naar voren gebracht.

Je kunt je voorstellen hoe hoog de druk opliep! Ik heb echt hele slechte nachten gehad. In de rats gezeten of de steun die ik had gevraagd ook overeind zou blijven. Want natuurlijk kwam er ook een moment dat mijn manager het zo heet kreeg dat die hardop begon te twijfelen of dit nou wel de goeie weg was.

Met dank aan Plan B wist ik me staande te houden in dit mijnenveld. Ze adviseerden me bij mijn veranderstrategie, wezen me de weg als ik weer eens de wanhoop nabij was. Wisten met één vraag me een volledig nieuw perspectief te bieden op de brij waar ik inzat. Ik kon blijven sturen. Ik kon de dynamiek van mijn team steeds opnieuw tot op de letter voorspellen en bezweek niet onder de druk. En ik kon ervoor zorgen dat mijn teamleiders ook niet onder de druk bezweken! Ik wist dat ik op de goede weg zat, ondanks de persoonlijke aanvallen. Dat heeft me zo gesteund.

En nu, na 2 jaar, zit ik er nog!

Overigens laten de cijfers een afdeling zien die meer floreert dan ooit. Prima productiecijfers, betere reputatie, betere klanttevredenheid, en een laag ziekteverzuim. Daarnaast is het pesten afgenomen en ook het gevoel gediscrimineerd te worden is gedaald. Tot op het hoogste niveau in de organisatie wordt gezien dat ik iets voor elkaar heb gekregen wat nog nooit eerder is gelukt. Ik heb gedaan waar ik voor kwam.”

- Anke
Paul

“Ik weet nog de eerste keer dat ze langskwamen, Plan B. We hadden ze gevraagd mee te denken over de ontwikkeling naar zelfsturende teams. We hadden al jaren van alles geprobeerd om medewerkers meer verantwoordelijkheid voor hun werk te laten krijgen. Zonder succes. We hadden gehoord dat je Plan B vooral moet hebben als je al jaren hardnekkig hetzelfde gedrag is de organisatie hebt. Als de cultuur in de vloerbedekking zit en er maar niet uit gaat. Dus zaten we met het MT met hen om tafel.

We wilden zo graag dat het de mensen beter zou gaan. Er is zo’n verspilling van talent in deze organisatie, dat wil je niet weten. Dat ze meer lol in hun werk zouden hebben, met liefde hier zouden werken. Niet zoals nu corvee draaien en de kantjes eraf lopen. Bovendien waren die rode cijfers en dat ziekteverzuim van 12% ook een grote zorg. We hadden gehoopt dat die zelfsturende teams het vuurtje weer zouden aansteken.

Vanaf hun eerste vraag was ik in de war. Ze brachten zo’n ander manier van kijken naar onze organisatie naar binnen! Echt bizar hoe je door het van een andere kant te bekijken, ineens totaal iets anders ziet en ook een totaal andere oplossing ziet. Binnen het uur leken die hele zelfsturende teams trouwens helemaal geen oplossing voor het probleem dat we hadden…!

Heel gek, door hun onconventionele kijk op onze organisatie werden ze heel aantrekkelijk. Hoe vaak hebben ze bij ons MT aan tafel gezeten? Twee keer? Drie keer? Meer was het niet. We hebben zoveel gehad aan het advies, aan hun bril op onze organisatie. Ik wist ineens weer precies wat me te doen stond. En dat heb ik gedaan. Terwijl het heus niet makkelijk was. Maar dankzij die bril op veranderen van Plan B wist ik wat de goede weg was, al voelde het in eerste instantie tegen-natuurlijk.

Het effect was schrikbarend groot. Met een paar interventies kwamen mensen in beweging. Ja ook de verkeerde kant op, maar daar waren we op voorbereid. Ik kreeg er lol in om ‘gewoon’ te doen wat nodig was, ook al was het mijn stijl niet zo en ook al kreeg ik hier en daar scheve gezichten. Eerlijk gezegd was ik de lol in mijn werk als manager al een tijdje kwijt. Met dank aan Plan B had ik hem weer terug. En dat had niet heel veel langer moeten duren…

In 4 maanden tijd zakte het ziekteverzuim van 12% naar 4%. Ongelofelijk toch? Het resultaat was dat, tijdens een werkbezoek van de inspectie, door de inspecteur de vraag werd gesteld waarom het mij wel lukte om te werken volgens de door de inspectie gesteld kriteria terwijl dit op andere locaties (nog niet) lukt. Een enorme erkenning!

Inmiddels is de organisatie al weer een nieuwe weg ingeslagen. Dat is jammer. Maar ik zal voor altijd weten wat me te doen staat als er gedoe is tijdens een verandering. Dat neemt niemand mij meer af! En de lol in mijn werk ook niet!”

- Paul

Onze opdrachtgevers zijn

Ahold Atos Gelderse Vallei Hanzehogeschool ING Politie Royal Flora Holland Solviteers

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Bel 0183-744000